De Dwaas

De Dwaas  

Auteur: Marcel Zwart

De Dwaas, de Nar, het Zottekind, dat zijn allemaal passende namen voor het archetype van de kaart die eerst geen getal kreeg en later nummer NUL werd. Denk aan het veelzeggende woord ONBENUL. In de geschiedenis van de tarot nemen sommigen een ontwikkeling waar, die een ander licht werpt op een aantal Grote Arcana-kaarten. In hun ogen is bijvoorbeeld de Magiër oorspronkelijk niet de Verheven Voorganger (Mozes) of de Grote Tovenaar (Uri Geller) maar de fraudeur (Dirk Scheringa, Uri Geller). Zo zou het archetype van de Dwaas oorspronkelijk gestalte gekregen hebben in landlopers en klaplopers. Types als Swiebertje en Pipo de Clown, die in de jaren zestig zo populair waren op tv. De dorpsgek, de zwerver, de nietsnut. De drop-out, de Dikke en de Dunne, Goofy (metgezel van Mickey Mouse), de nerd, alle mogelijke types die er af en toe op los blunderen, of die sociaal gezien makkelijk de boot missen.

De Grote Arcana (de grote geheimen) worden traditioneel met Romeinse cijfers genummerd. En de Romeinen kenden de nul nog niet.

Het getal nul – al eeuwenlang gebruikt door de Indiërs –werd pas in de dertiende eeuw in Europa bekend, dankzij het schitterende werk van Fibonacci *. Wat bleek namelijk: dankzij de nul werden allerlei ingewikkelde berekeningen een stuk makkelijker! Dit sluit aan bij de ware betekenis van de Dwaas, die ik zou samenvatten als het leven wil geleefd worden en iedereen mag er zijn (dus jij ook). Want de nul is onmisbaar. Dus jij bent onmisbaar, niet omwille van je prestaties, maar omwille van het blote feit dat je bestaat. Je mag er van uitgaan dat jouw bestaan gewenst is en dat jij gezegend bent – net als alle anderen trouwens, kinderen van god, zussen en broers hier op aarde.

Veel broertjes en zusjes hebben af en toe ruzie met elkaar, het gaat heus niet altijd alleen maar soepel en gladjes. Wellicht is dat zelfs niet de bedoeling, want wij zijn er om te groeien en te leren, een ontwikkeling die zelden zonder groeipijn of botsingen verloopt. Wij botsen met elkaar en met de wereld: het Zottekind van de Voyager Tarot heeft een litteken op het hoofd, en de kans is aanwezig dat het hier niet bij blijft. Want wij leren langzaam, maar we zijn wel leergierig, dus we blijven erop uit trekken om nieuwe ervaringen op te doen. De echte wijze weet, dat hij een dwaas moet blijven. Het is een illusie om te denken dat je alles weet, een dodelijke illusie voor de spirit. “Zalig zijn de armen van geest, want zij wonen in het rijk van de hemel.” Deze hemel is wat mij betreft op aarde, niet na de dood maar NU.

Marcel Zwart  –  www.voyagertarot.nl


* Bekend van de “reeks van Fibonacci” waarin elk getal een optelsom is van de twee voorgaande getallen: (0-) 1-1-2-3-5-8-13-21-34-55 etc.