XVII De Ster

De Ster

…is een kaart die vele verhalen herbergt. Deze verhalen gaan over de schoonheid van het universum en de geheimzinnige, subtiele krachten die de ontwikkeling van de kosmos en de mensheid beïnvloeden. Een wijze therapeut zei eens, dat de mens in zijn evolutie rechtop ging staan, om naar de sterren te reiken. Inmiddels leven er bijna 7 miljard mensen op onze planeet, een duizelingwekkend aantal. Het aantal sterren in het universum is echter vele (miljarden) malen groter. Dus je kunt je voorstellen dat er voor iedereen een ster is, zowel buiten als binnen, het lichtpunt dat we in ons dragen. Zoals de meeste sterren onzichtbaar zijn is ook de ster in ons nogal eens buiten beeld. Als dit te lang duurt, dan zal er zelfs een knagend gevoel van hopeloosheid kunnen ontstaan, want de Ster is ons baken. Heb je een gezond, vertrouwensvol contact met je innerlijke ster, dan is het volkomen vanzelfsprekend om zowel jezelf als mensen om je heen vol liefde te kunnen zien. Ik las eens over de Dalai Lama dat waar hij ook komt, iedereen graag zoveel mogelijk dichtbij hem is. Zo werkt de energie van de Ster. Het wat afstandelijke respect van de Priesteres wordt hier overstegen en vertaalt zich naar kosmische liefde, die alle mensen (en zelfs Het Al) omvat. De liefdevolle aandacht richt zich met name op dieren of mensen die behoeftig of gewond zijn en bescherming of (geestelijke) zorg nodig hebben.

Het mag duidelijk zijn dat de kaart die we hier bekijken een krachtige energie in beeld brengt, een energie die diepgaande invloed heeft en verregaande consequenties kan hebben. De kaarten van de Grote Arcana (de Grote Geheimen, de kaarten met romeinse cijfers plus de 0) vertegenwoordigen een hoge energie, die de menselijke maat overstijgt. Het gevolg hiervan is dat wij deze kwaliteiten meestal op wat kromme wijze gestalte geven. Hier en daar onderdrukken we iets, ergens anders overdrijven juist weer wat. Zo scheppen we een menselijk foutenfestival, omdat we de energie wel voelen, maar zelden gebalanceerd en vol-ledig reageren.

Daarom hier een aantal suggesties van hoe de Ster in al haar schoonheid kan stralen, maar ook hoe zij tot aanstellerij kan vervallen. Waar we dan weer liefdevol naar kunnen kijken, want het is pure onhandigheid, zowel bij onszelf als bij die vreemde ander.

Kenmerken van XVII De Ster

De Ster is de 17e kaart van de zg Grote Arcana. Een Arcanum is een Geheim, dat zich in ieders leven wil openbaren en dat meer vertelt over energie en energiepatronen dan over wetenschappelijke, meetbare “waarheden”. De Ster kunnen we beschrijven met de volgende kenmerkende kwaliteiten en motivaties:

de stralende Ster

Zacht, zorgzaam, liefdevol, aandacht

en waardering voor de medemens.

Mild, wijs, genezend, hoopgevend.

Golvend, stromend, verheven, hemels.

Lichtend voorbeeld, oriëntatie en inspiratie.

Verfijnd, kunstzinnig, gevoel voor schoonheid.

Gevoelig, kwetsbaar.

verkrampte uiting van de Ster

Veronachtzaamt eigen behoeften.

Zalvend taalgebruik.

Steekt de handen niet uit de mouwen.

Vindt zichzelf heel bijzonder.

Verlegen, teruggetrokken.